İçeriğe geç

Kuzey Batı Neresi Hangi Iller Var

Kuzey batıda hangi iller var?

Sırayla: Aydın, Manisa, Balıkesir, Nazilli, ardından Söke, Turgutlu, Salihli, DenizH, Tire, Bayındır, Ödemiş, Akhisar.

Türkiye’nin kuzey batısı neresi?

Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin Trakya kısmında yer alır. Dünya üzerindeki konumu bakımından 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece 54 dakika, 14 saniye ve 28 derece 06 dakika, 15 saniye doğu boylamları arasında yer alır.

Kuzey bölgesinde hangi iller var?

Kuzeydoğu Anadolu, Türkiye’nin Kars, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Erzurum’un yanı sıra Gümüşhane, Bayburt ve Artvin’i kapsayan bölgesidir.

Güney batıda hangi iller var?

Limoniidae familyasına ait tür sayısı Türkiye ve komşu ülkelerde bugüne kadar bilinmektedir [4]. Araştırma, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta ve Muğla illerini kapsayan Türkiye’nin Güneybatı Anadolu bölgesinde yürütülmüştür (Harita 1).

Türkiye’nin kuzeybatısında hangi bölgemiz vardır?

Marmara Bölgesi, Türkiye’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Ülke yüzölçümünün yaklaşık %8,5’ini oluşturan 66.000 kilometrekarelik alanıyla altıncı büyük bölgemizdir.

Kuzeybatı ne taraf?

İsim tam olarak batı ile kuzey arasında yer alır. Kuzeye tam bu mesafeden itibaren olan bölge kuzeybatıdır; merkezden batıya doğru olan bölge ise batı-kuzeybatı olarak adlandırılır. Bu yönler genellikle deniz ve hava yolculuğunda kullanılır.

Türkiye’nin en kuzeyinde hangi şehirler var?

Sinop Adı: Sinop, Türkiye’nin en kuzey ucunda denize uzanan bir burunda yer almaktadır. Sinop’un adını, bir zamanlar kendisine ev sahipliği yapmış olan Amazonların kraliçesi Sinope’den aldığına inanılmaktadır. Aynı şekilde Sinope, nehir tanrısı Asopos’un kızı olan su perisinin de adıdır.

En batı şehir hangisidir?

Türkiye’nin ana kara topraklarının en batı noktası, Trakya’da Edirne ilinin Enez ilçe merkezi sınırları içerisinde, Meriç Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü noktada yer almaktadır.

Türkiye’nin en ucu neresi?

Türkiye’nin en kuzey ucu Sinop ilinde bulunan İnce Burun; en güney ucu Hatay ilinde Beysun Körfezi’nin güneyi, en batı ucu Çanakkale Gökçeada’da Avlakaburnu, en doğu ucu ise Iğdır ilinde Aras Nehri’nin dil kesiminde bulunmaktadır.

Türkiye’nin kuzeyinde ne var?

Türkiye; Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda Irak ve Suriye ile komşudur. Güneyde Kıbrıs adası ve Akdeniz, batıda Ege Denizi ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.

Kuzey Anadolu hangi illeri?

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

Ülkemizde kuzeyinde bulunan 5 ilimizin adı nedir?

Orta, Doğu ve Batı Karadeniz bölümlerine ayrılmıştır. Türkiye’nin en fazla ilinin bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nde toplam 18 il bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi listelenmiştir. Bunlar Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu’dur.

Türkiye’nin en batısı hangi il?

Batı ve doğu sınırlarına baktığımızda, en batıda Çanakkale iline bağlı ve Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, en doğuda ise Iğdır iline bağlı Aralık ilçesi yer almaktadır.

Güney Anadolu’da hangi iller var?

Türkiye’nin en küçük bölgesi olan Güneydoğu Anadolu, sınırları içerisinde Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ı barındırmaktadır. Toplam 9 ili barındıran bölgedeki ilçe sayısı 80’dir. Alan bakımından en büyük şehir Urfa, en küçük şehir ise Kilis’tir.

Batı Doğu neresi?

Ana Yönler Dört ana coğrafi yön vardır: kuzey, güney, doğu ve batı. Bunlara ana yönler denir. Bir kişi kuzeye baktığında sırtı güneye, sağ tarafı doğuya ve sol tarafı batıya bakar.

Türkiye’nin kuzeybatısında hangi ülkeler var?

Türkiye, kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan, doğusunda Azerbaycan ve İran, güneydoğusunda Irak ve Suriye, güney ve güneybatısında Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeybatısında ise Yunanistan ve Bulgaristan ile çevrilidir.

Türkiye’nin en batısındaki il hangisi?

Türkiye ana karasının en batı noktası, Trakya’da Edirne ili Enez ilçe merkezi sınırları içerisinde, Meriç Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü noktada yer almaktadır. (40°43’45″K 26°2’9″D) Bu nokta, Anadolu ana karasının en batı noktası olan Baba Burnu’na 2,4 km uzaklıktadır. batısında yer almaktadır.

Kuzey batıda hangi ülkeler vardır?

Danimarka, Norveç ve İsveç İskandinav ülkelerini oluşturur. Bu ülkeler İzlanda ile birlikte dilsel ve kültürel benzerliklere sahiptir. 1989’da bağımsızlık kazanan ve Baltık ülkeleri olarak adlandırılan Estonya, Letonya ve Litvanya daha önce Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı.

Kuzey yönü neresi?

Dünya, kutupları birleştiren çizginin (coğrafi eksen) ekseni etrafında döner. Dünya’nın kuzeyinin Dünya ekseniyle çakıştığı nokta coğrafi kuzeydir. Başka bir deyişle, Kuzey Kutbu’nun bulunduğu Dünya üzerindeki noktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir