Babam benim arabamı kullanabilir mi?
Yabancı plakalı araçlar; Araç programına kayıtlı ruhsat, hak sahibi, eşi, yurtdışında yaşayan anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Ruhsat sahibi araçta olsa bile yukarıda belirtilen kişiler dışında kimsenin aracı kullanması mümkün değildir (acil durumlar hariç).
Çekilen aracı ruhsat sahibi dışında biri alabilir mi?
Çekilmiş aracı aldıktan sonra, ilgili otoparka gidip çekme ve park ücretini ödemeniz gerekir. Bu iki ücreti ödemeden aracı teslim almanız mümkün değildir. Sadece sahibi çekilen aracı teslim alabilir. Araç başka bir kişi tarafından kullanılsa bile, sahibi gelmeden araç üçüncü bir kişiye devredilmez.
Arabayı başkası kullanabilir mi?
Sürücünün ve ek sürücünün kimlik ve ehliyet bilgileri, aracı teslim alırken imzaladığınız sözleşmeye dahil edilmelidir. Ana sürücü ve kiralama sözleşmesinde belirtilen ek sürücü de aracı kullanabilir. Kiralama sözleşmesinde listelenmeyen hiç kimse aracı kullanamaz.
Ruhsat başkasının eline geçerse ne olur?
Ehliyetin başkasının eline geçmesi durumunda, geç bildirim, ehliyetin başka amaçlar için kullanılma riskini artırır. Bu, ehliyetle yaptığınız ve sizin sorumluluğunuzda olan işlemlerin olumsuz sonuçlar doğurabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, aracınızın kaybını erken bildirmek yasal açıdan da önemlidir.
Araba sahibi olmadan araç kullanabilir mi?
13 Ekim
Ma plakalı araçları kimler kullanabilir?
MA-MZ plakaları kapsamına geçici olarak ithal edilen araçlar ve yabancıların Türkiye’den satın aldıkları araçlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bu harf dizisiyle plakalar verilir. MA-MZ plakalı araçlara “misafir plakalı araç” veya “vergisiz araç” da denir.
Aracım çekildi ne kadar öderim 2024?
2024 yılı için 61/1-a’dan n harfine kadar olan hatalı park cezası 690 TL olup, 15 gün içinde ödenirse %25 indirimli olarak 517,50 TL ödenmektedir. 61/1-o park yani engelli araçlara ayrılmış park alanına park etmenin cezası ise 15 gün içinde ödenirse %25 indirimli olarak 1.383 TL’dir.
Bir araba ruhsatı iki kişi üzerine olur mu?
Türkiye’de aynı anda iki kişiye ehliyet verilmesi yasal olarak mümkün değildir. Araç tescil belgeleri aracın yalnızca bir sahibine ait olduğunu gösterir. Ancak, iki veya daha fazla kişi bir aracı paylaşmak için “paylaşımlı araç ehliyeti” alabilir.
Ruhsatta araç sahibi yazar mı?
Araç tescil belgesi iki sayfadan oluşur, dört sayfa aracın özelliklerini ve araç sahibinin kişisel verilerini içerir. Özellikler sayfasında aracınızın markası, modeli ve türü ile motor ve koltuk sayısı hakkında bilgiler yer alır.
Ruhsat sahibinden başkası araç kullanabilir mi?
Ehliyet sahibinden başkasının aracını kullanması Ehliyet sahibinden başkasının aracı kullanması da mümkündür. Ancak bu durumda sürücü ve ehliyet sahibi hukuki sorumluluk taşır. Ehliyet sahibi aracını başkasına bırakırsa, trafik kazası durumunda kusursuz sorumluluk ilkesine göre zararlardan sorumlu tutulabilir.
Araç kiralayınca başkası kullanabilir mi?
Kiralama şirketleri araçların belirli bir veya daha fazla kişi tarafından kullanılmasını gerektirir. Başkası tarafından izinsiz kullanım, kiralama sözleşmesinin ihlalidir. Bu, kiralama şirketi ile müşteri arasında sorunlara yol açabilir ve ek cezalara neden olabilir.
Arabayı başkasına vermek suç mu?
Araç sahibi aracı kendisi kullanmıyor olsa bile, bir kaza durumunda yine de sorumludur. Aracını servis, vale park hizmeti ve otopark görevlisi gibi kişilere teslim eden herkes çok daha dikkatli olmalıdır. Aracı sahibinin bilgisi olmadan başka birine teslim eden herkes hapis cezasıyla karşı karşıyadır.
Araç ruhsatı paylaşmak tehlikeli mi?
Araç tescil numarası, araç sahibinin kimliği ve aracın hangi amaçla tescil edildiği gibi gizli bilgileri içerir. Bu nedenle araç tescil belgesi başka bir kişinin eline geçerse bu bilgiler kötü niyetli amaçlar için kötüye kullanılabilir.
Çekilen araç ruhsat sahibi olmadan alınır mı?
Çekilen araç sadece çekilen aracın sahibi veya onun izniyle kişiler tarafından alınabilir. Araç şirkete kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile teslim alınır. Otoparka gitmeden hemen önce kimlik ve trafik tescil belgeleri ile Trafik Denetleme Daire Başkanlığı Ceza Muhakemeleri Şube Müdürlüğü’ne gitmeleri gerekmektedir.
Ruhsat fotokopisi başkasına gönderilir mi?
Fotokopi veya fotoğrafla da bir şey yapılamaz. Ehliyet, fotokopi ve tarama aynı şeydir, bu yüzden göndermeyin.
Yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir 2024?
Geçici ithal edilen aracı, kanuni sahibinin Türkiye’de olması kaydıyla, yalnızca eş, çocuklar ve yurtdışında ikamet eden anne ve baba kullanabilir.
Başkasının arabasını kullanmak suç mu?
Ehliyet sahibinden başkasının aracını kullanması Ehliyet sahibinden başkasının aracı kullanması da mümkündür. Ancak bu durumda sürücü ve ehliyet sahibi hukuki sorumluluk taşır. Ehliyet sahibi aracını başkasına bırakırsa, trafik kazası durumunda kusursuz sorumluluk ilkesine göre zararlardan sorumlu tutulabilir.
Yabancı plakalı aracı başkası kullanırsa cezası ne kadar?
Usulsüzlük Yasası’na göre, uygunsuz davranışın cezası 159 liradır. Daha fazla işlem bu yasadan sekiz kat daha fazladır. Gerekli hesaplamalar yapılırsa 1212 lira denilecektir. Ayrıca parayı ödedikten sonra daha fazla yaptırım tehdidi vardır.
Özel araç kaç yaşına kadar kullanılabilir?
Ticari araç sürücülerinin ehliyetlerinin 5 yılda bir, özel araç sürücülerinin ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini anlatan Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin 65 yaşında biri, muayeneden geçmeden 75 yaşına kadar araç kullanabiliyor.