Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi raporu ne kadar önemli?
Bilirkişi tanımı: Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan konuyu inceleme ve sonuçlarını mahkemeye sunma görevi vardır. Bilirkişi görüşü mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir.
Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?
Yüksek Mahkeme, bilirkişi görüşlerinin mahkeme için bağlayıcı olmadığını, ancak delilleri değerlendirmenin yollarından biri olduğunu kabul eder. Bilirkişi görevini tam tarafsızlıkla yerine getirmelidir. Aksi takdirde bilirkişi, yargıcın reddetme kurallarına göre de reddedilebilir.
Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme, özellikle sicil dairesini ifade etmektedir[22].
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Bilirkişi incelemesi sonucunda elde edilen rapor takdirî delil niteliğinde olduğundan hâkim, gerekçelerini açıkça belirterek rapora aykırı karar verebilir (Murat Atalı/İbrahim Ermenek/Ersin Erdoğan, Hukuk Muhakemeleri Hukuku, Ankara 2019, s.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Davada bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporunda yorum yapabilir mi?
Belirli bir davada özel veya teknik bilginin gerekip gerekmediğinin belirlenmesi hukuki bir işlemdir ve hakimin sorumluluğundadır. Bu nedenle bilirkişi raporunu hazırlarken herhangi bir hukuki nitelendirme veya değerlendirme yapamaz.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mıdır?
Bu, hakimin karar verirken bilirkişi görüşünden faydalanması anlamına gelir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde aldığınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Bilirkişiler kusurları değerlendiren otoriteler değildir. Bu yetki yetkili mahkemelerdedir. Madde 27’de “Bilirkişilerin uyması gereken rehber ilkeler ve bilirkişi raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca hâkimin yetkisi dahilindedir.
Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.
Bilirkişi raporundan sonra karar verilir mi?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?
Tarafların rapora itiraz etmeleri için verilen on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre bir aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Mahkeme neden bilirkişi ister?
Sorunun çözümünde uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvurulabilir. Savcı veya hakimin sorun hakkında kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektirdiği durumlarda bilirkişiye başvurulmalıdır.